O nas

Skupina

Sobivanje mlajših in starejših otrok spodbuja njihove socialne veščine in krepi njihov naravni razvoj.

V vrtcu sta oblikovani DVE skupini starostno mešanih otrok. Večja skupina je za otroke v starosti od 2-6 leta, manjša pa za otroke v starosti od 1-4 leta.
Pedagoški način vzgoje in varstva otrok v starostno mešani skupini otrok je po našem mnenju najboljši, saj nam to dokazujejo dolgoletne izkušnje, hkrati pa je to najbolj naraven način sobivanja. Gre za prenos vzorca iz družine, kjer se mlajši otroci po svoji notranji potrebi učijo ob tem, ko opazujejo starejše otroke. S tem, ko so v družbi starejših, si mlajši pridobivajo številne socialne veščine, naučijo se sodelovanja v skupini, reševanja problemov, nudenja pomoči bližnjemu. Starejši otroci pogosto z veseljem in ponosom nudijo pomoč najmlajšim, jim pomagajo pri obuvanju, oblačenju, jih pokrijejo pred spanjem. Prednost starostno mešane skupine je tudi bivanje bratov in sestric v isti skupini ne glede na njihovo starost.

Prostori

Otrokom sta na voljo prijetni igralnici, pomirjujoče urejena spalnica ter veliko, ograjeno igrišče.

Veliko pozornosti namenjamo ureditvi prostorov v vrtcu, saj vemo, da s tem negujemo otrokove čute ter pripomoremo k umirjenemu in prijetnemu vzdušju. Težimo k temu, da so oblike pohištva čim bolj zaobljene, mehke ter da so barve, v katere so odeti prostori, nežne in harmonične.

SKUPINA ZA otroke od 2-6 leta:
Otrokom želimo podati doživetje domačnosti, zato je del velike igralnice urejen kot kuhinja. Otroci lahko tako vidijo vzgojiteljico, kako jim pripravlja zajtrk, malico ter opravlja druga gospodinjska dela (npr. pomiva kozarce, briše prah) pri katerih se ji občasno pridružijo tudi otroci. S tem pridobijo izkušnjo dela, skrbnosti in spoštovanja do hrane. Preostali del igralnice obsega jedilni kot ter tri igralne kotičke. Celota je urejena tako, da je otrokom pregledna, saj ima vsaka igrača svoje mesto. Otroci imajo na voljo še manjšo igralnico, v kateri občasno potekajo dejavnosti (npr. slikanje, urice za predšolske). Po potrebi skupino otrok delimo in jim omogočimo svojevrstno igro.
Za popoldansko spanje je urejen poseben prostor - spalnica. Slednja omogoča otrokom miren in hiter prehod k počitku. Vzgojiteljica otrokom pred spanjem zaigra na liro ter pove pravljico.

SKUPINA za otroke od 1-4 leta:
V prostorni sobi imajo otroci urejen igralni, spalni ter jedilni kotiček. Prostor je urejen pregledno in varno. Otrokom omogoča brezskrbno igro in nego.

IGRIŠČE:
Vrtec ima v neposredni bližini tudi lastno igrišče, ki omogoča vsakodnevno bivanje na prostem. Velika travnata površina, drevesa, grmovje in peskovnik ter eko vrtiček otrokom nudijo kvalitetno igro, ter spodbujajo k raziskovanju hkrati pa zadovoljujejo njihovo osnovno potrebo po gibanju.
Otroci na igrišču intenzivno doživljajo spremembe, ki jih prinašajo letni časi; poleti obirajo jagode, opazujejo rast cvetlic. Jeseni grabijo listje, nabirajo lipove cvetove za čaj, utrgajo solatne liste, pričakajo korenček. Zima nas obdari s snegom in na igrišču čudežno nastanejo snežaki in igluji…hranimo ptice, veverici nastavimo lešnike. Na igrišče hodimo vsakodnevno, tudi v primeru rahlega dežja, saj tedaj dobijo otroci v vrtcu dežne plašče. Pomembno je, da so otroci v stiku z naravo v različnih vremenskih razmerah in izživijo svojo močno potrebo po gibanju.

Prehrana

Skrbimo za kakovostne, sveže in skrbno pripravljene obroke. EKOLOŠKA, VEGETARIJANSKA PREHRANA.
NOVO- MOŽNOST VEGANSKE PREHRANE!


Prehrana v vrtcu je  vegetarijanska, starši pa lahko za svojega otroka izberejo tudi VEGANSKE OBROKE.

Prehranske navade, ki jih otrok pridobi v najzgodnejših letih so tiste, katere ga spremljajo vse življenje. Zato se zavedamo pomembnosti kvalitetne prehrane, ki jo ponujamo v vrtcu. Zajtrke in malice pripravljamo sami, sestavine le teh pa so v večini ekološkega izvora (mleko, maslo, med, marmelada, ovseni kosmiči, polenta, mlečni riž, prosena kaša, rozine, jabolka, mandlji, lešniki, kis, olje, korenje). Posebnost našega vrtca je, da sami pečemo kruh za vsakodnevno prehrano, kar pomeni, da ta kruh ne vsebuje dodatkov in je spečen iz polnovredne pšenične in pirine moke.

Kosila pripravljena iz ekoloških sestavin, nam pripravi gospa Mateja Ulaga (www.kuha.si). Raznolike, kakovostne, veganske obroke kuha za nas  gospa  Ulaga v prijetni in topli kuhinji v Preserjah pod Krimom, v objemu narave.  Za alergike je zagotovljen poseben jedilnik. Vzgojiteljice spodbujajo otroke k rednemu pitju blagega, nesladkanega čaja. Mlečne zajtrke ne sladkamo, izboljšamo jih z rozinami ali medom.


Sodelovanje s starši

Sodelovanje staršev z vzgojiteljicami je v waldorfski pedagogiki izjemno pomembno. Usklajenost vzgojnih vplivov doma in v vrtcu daje otroku občutek varnosti. Redni stiki omogočajo staršem in vzgojiteljici boljše razumevanje otrokovih potreb. Zato starše vabimo, da se redno udeležujejo organiziranih dejavnosti.

  • Govorilne ure: Namenjene so individualnemu pogovoru staršev z vzgojiteljico. Potekajo vsako prvo sredo v mesecu. Starši se vpišejo na seznam, izobešen na oglasni deski.
  • Roditeljski sestanki: Namenjeni so seznanitvi staršev s potekom pedagoškega dela v vrtcu, novostim, medsebojnim sodelovanjem.
  • Predavanja: Izobraževalna predavanja, katera pripravijo pedagoške delavke v vrtcu ali zunanji strokovnjaki.
  • Delavnice: Namenjene so staršem, da se naučijo izdelati igračo za svojega otroka, hkrati pa pomagajo vrtcu obogatiti stojnico na Božičnem semnju, saj en izdelek naredijo za vrtec (material za izdelavo nudi vrtec).
  • Praznovanja: Starši so vabljeni na praznovanje rojstnega dne otroka ter nekatera druga praznovanja, ki se odvijajo v popoldanskem času.
  • Delovni dan: Enkrat letno organiziramo v zadnjem tednu avgusta delovni dan, na katerega vabimo vse starše, da po svojih močeh pomagajo pri obnovi/popravilu/pripravi vrtca za njegovo lepšo podobo v novem šolskem letu.
  • Sejmi, predstavitve: Vrtec se redno predstavlja na Ekoprazniku na ljubljanski tržnici ter na Božičnem semnju na Waldorfski šoli Ljubljana. V šolskem letu 2015/16 vrtec sodeluje z Mestno knjižnico Ljubljana, enota Šiška, kjer mesečno predstavljamo lutkovne igre za otroke v spremstvu staršev (glej aktualno).
Članek o nas v reviji Mama